Jan Buiting

Kunstmatige intelligentie geeft drones helicopterview

2 maart 2016, 17:13
Eens komt er een drone op je pad...
Eens komt er een drone op je pad...
Zwitserse hulpdiensten komen jaarlijks zo’n duizend keer in actie voor gewonde of verdwaalde wandelaars. Het ziet er naar uit dat zwermen drones een aanvulling gaan vormen op het werk van de reddingsploegen. Volgens onderzoekers van het Dalle Molle Institute for Artificial Intelligence (AI) en de Universiteit van Zürich kan kunstmatige-intelligentie-software drones helpen om zelfstandig bospaden te herkennen en te volgen. 

Helaas kunnen drones nu nog niet zelfstandig in complexe omgevingen zoals dichte bossen vliegen. In dit soort omgevingen hebben robots een krachtig brein nodig om de complexe wereld om zich heen te kunnen analyseren. In plaats van te vertrouwen op geavanceerde camera’s maakt de ‘bos-bestendige’ drone gebruik van een paar eenvoudige camera’s en ‘zeer krachtige’ kunstmatige-intelligentie-algoritmen voor het interpreteren van de beelden om door mensen gemaakte paden te herkennen. Als een pad wordt herkend stuurt de software de drone in de betreffende richting. 

Het algoritme is een ‘diep neuraal netwerk’ dat getraind wordt met voorbeelden uit 20.000 foto’s die tijdens wandelingen in de Zwitserse Alpen met helmcamera’s zijn gemaakt. 
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items