Martien Jansen

Kwartskristal als picogram-weegschaal

25 maart 2015, 23:00
Kwartskristal als picogram-weegschaal
Kwartskristal als picogram-weegschaal

Het bedrijf Novaetech, een spin-off van het Italiaanse Nationaal Instituut voor Astrofysica heeft een nanoweegschaal met een resolutie van één picogram gemaakt. De weegschaal bestaat uit een kwartskristal in een oscillatorschakeling waarvan de frequentie afhankelijk is van het gewicht dat op het kristal wordt geplaatst. Deze speciale weegschaal is relatief goedkoop en zeer geschikt voor toepassing in chemische en biologische onderzoekslaboratoria en in laboratoria voor materiaalonderzoek.

De frequentieveranderingen die door het gewicht op het kristal worden veroorzaakt worden met behulp van een Arduino Micro gemeten. De met 16 MHz geklokte Atmega32U4 van de Arduino maakt een zeer nauwkeurige meting van deze veranderingen mogelijk. Voor de weegschaal is een Arduino-shield ontworpen dat naast de oscillator ook een temperatuursensor bevat. De uitgang van de oscillator wordt verbonden met de counter-ingang van de Arduino, en via een analoge ingang wordt de spanning van de temperatuursensor gemeten. In deze configuratie kan de sensor-frequentie met een resolutie van 1 Hz worden bepaald, en dit komt overeen met een gewicht van één picogram.

Het weegschaalproject heet OpenQCM. Het is een open-source project waarbij alle relevante informatie vrij toegankelijk is.

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items