Laser Time Writer: ombouwkit voor zandklok

2 november 2017, 10:00
Laser Time Writer
De pantograaf van de zandklok.
De tijd wordt met laserlicht
op een nalichtend soort papier geschreven
De charme die uitgaat van Elektor’s zandklok is onweerstaanbaar: mannen en vrouwen, enthousiastelingen en zij die alles al gezien hebben, technofielen en technofoben, jong (vooral) en minder jong... Iedereen die hem ziet, blijft met open mond staan kijken, waarna hun gezicht verandert in een brede glimlach. Toekijken hoe deze automaat de tijd in het zand tekent, is duidelijk een genoegen voor allemaal.

De Laser Time Writer is geruisloos

Helaas wordt elke minuut het plezier verstoord als de twee vibratiemotoren aan het werk gaan: zij moeten de bak met zand van de automaat enkele seconden schudden voor het uitwissen van de tijd voordat de nieuwe tijd kan worden getekend.
Daarom heeft het ElektorLab een oplossing bedacht waarbij de pen en het zand worden vervangen door een kleine lasermodule (< 5V) en een velletje fosforescerend zelfklevend papier (glow-in-the-dark-stickermateriaal): Het resultaat is een lichtgevende weergave met een goed contrast; perfect leesbaar van grote afstand. De magie blijft behouden, want de tijd verdwijnt nu vanzelf, zonder dat dat geluid maakt.
 
In deze video kunt u zien hoe u een bestaande zandklok met behulp van de ombouwkit kunt veranderen in een laserklok.
 
 
De nieuwe versie van de kit heeft een knop waarmee kan worden overgeschakeld van automatisch actualiseren van de tijdweergave naar handbediening.
Met de nieuwe software kan de weergave ook worden geïnverteerd ten opzicht van die van de oorspronkelijke zandklok: Nu zitten cijfers bovenaan en het mechanisme zit eronder. Dat was vroeger andersom.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items