LED-kruk voorkomt rugpijn

12 juni 2018, 11:46
Een LED-kruk stuurt een Ping-Pong-spel aan. Afbeelding: Fraunhofer IAO
 
Een LED-kruk stuurt een Ping-Pong-spel aan. Afbeelding: Fraunhofer IAO
 
Veel mensen zitten het grootste deel van de dag. Bij het eten, bij het autorijden naar het werk, bij meetings en bij schrijfwerk op kantoor, voor de TV en in de bioscoop. Wie zich te weinig beweegt, loopt een groter gezondheidsrisico. Door te lang zitten ontstaan spierspanningen en schade door een verkeerde zithouding, wat weer rugpijn veroorzaakt. Het grootste deel van de bevolking in geïndustrialiseerde landen krijgt daarmee te maken. Door verkeerd zitten worden de spieren overbelast, een vicieuze cirkel. Deze inactieve levenswijze kan zelfs leiden tot problemen met hart en bloedvaten, overgewicht en hoge bloeddruk.

Een Personal Trainer voor gezond zitten

Het enige dat helpt om de vicieuze cirkel van pijn en slechte zithouding te doorbreken, is actief en bewust te bewegen bij het zitten en staan. Hiervoor hebben onderzoekers van de Fraunhofer IAO (Institut für Arbeitswirtschaft und Organisation) en ISC (Institut für Silicatforschung) een speciale personal trainer voor gezond zitten en bewegen ontwikkeld:
Een kruk die is uitgerust met sensoren en LED’s geeft feedback over de ergonomie van onze zithouding met behulp van kleursignalen of via een app. Door veel interviews met betrokkenen, bedrijven en experts is vastgesteld dat er een grote behoefte is aan dergelijke hulpmiddelen voor de gezondheid van de rug bij het zitten: dat was het basisidee van de LED-kruk.

Druksensoren registreren de gewichtsverdeling

Bij normaal gebruik registreren meerdere druksensoren de zithouding aan de hand van de gewichtsverdeling op de zitting. Zo wordt scheef zitten en te lang zitten in dezelfde houding gesignaleerd. De data wordt verwerkt op een PC, laptop, tablet of smartphone. De software kan feedback genereren in de zitting. Desgewenst kunnen we de huidige status van de kruk weergeven op een beeldscherm en ook statistieken over een bepaalde tijdsspanne bekijken. Soms komt er een concrete oproep om te gaan bewegen. Videobeelden geven dan aan, welke bewegingsoefeningen we moeten doen en de sensoren registreren of dat goed gaat.
 
De druksensoren zijn zachte, gevoelige sensoren, die goed in allerlei voorwerpen, zoals matten, autostoelen, of het stuurwiel zijn te integreren. De onderzoekers van de Fraunhofer IAO hebben een speciale intelligente kruk ontwikkeld. Voor gebruikers die van een spelletje houden zijn er bewegingsgames. De door de sensoren geregistreerde heupbewegingen worden in dit geval gebruikt om een Ping-Pong-spel op het beeldscherm aan te sturen met het achterwerk.
Bron: Fraunhofer
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items