LED-lampen die dimmen als gloeilampen

18 december 2015, 11:40
LED-lampen die dimmen als gloeilampen
LED-lampen die dimmen als gloeilampen
Gloeilampen en halogeenlampen krijgen bij het dimmen een ‘gezellige’ geel/oranje kleur die veel mensen als aangenaam ervaren. Bij moderne dimbare LED-lampen blijft de lichtkleur bij het dimmen echter ongewijzigd. In de nieuwe Glow-Dim LED-lampen van Osram is LED-technologie toegepast die de kleurtemperatuur bij het dimmen traploos van 2700 K (warmwit) naar 2000 K (extra warmwit) laat veranderen.

In tegenstelling tot gloei- en halogeenlampen straalt een LED in het algemeen altijd licht van dezelfde kleur uit, onafhankelijk van de stroomsterkte. Bij conventionele lichtbronnen wordt een dunne draad verhit tot deze gloeit, en deze conditie kan relatief eenvoudig met een dimmer van een rode tot een witte gloed worden geregeld waarbij de helderheid en de kleurtemperatuur evenredig met de elektrische stroom toenemen.

Om een vergelijkbaar effect met LED-lampen te verkrijgen maakt Osram in de nieuwe ‘Parathom Advanced GLOWdim’-producten gebruik van een aantal LED’s met verschillende kleurtemperatuur waarvan het licht afhankelijk van de dimmerinstelling wordt gemengd. In niet-gedimde staat produceren zij net als traditionele gloeilampen warmwit licht (2700 K), maar dit kan traploos worden verzacht tot extra-warmwit (2000 K). Een speciale eigenschap is dat de color rendering waarde (Ra, CRI) ook bij de lagere kleurtemperatuur boven de 80 blijft. De helderheid kan met het dimmen tot ongeveer 10 % worden gereduceerd. Met deze nieuwe Glow-Dim-lampen biedt Osram een uitgebreid assortiment voor zowel woningen als hotels en restaurants. De reeks bestaat uit Classic A (vervanger voor 60 watt, E27, mat), kaars (vervanger voor 40 watt, E14, mat), PAR16-spot (vervanger voor 48 watt, GU10) en MR16-spot (vervanger voor 33 watt, GU5.3).
Alle Glow-Dim-lampen zijn ontworpen en getest voor gebruik met de meeste dimmers (voor- en achterflank, universeel en DALI). De lampen hebben een verwachte levensduur van 25.000 uur en de fabrikant geeft er vijf jaar garantie op.
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items