Elektor Team

LED-spotlight breekt lichtsterkterecord

10 december 2013, 14:36
LED-spotlight breekt lichtsterkterecord
LED-spotlight breekt lichtsterkterecord

Ontwikkelaars bij OSRAM hebben een LED-spot gemaakt met een record-lichtsterkte van 124.000 candela bij een stralingshoek van 7,5 graden. Hiermee hebben ze aangetoond dat LED’s kunnen concurreren met gasontladingslampen. Door de goede kleurweergave en warmwitte kleurtemperatuur (3.000 K) zijn dergelijke LED-spots zeer geschikt voor verlichting van gebouwen en winkels. Omdat LED-licht geen ultraviolet of infrarood bevat, kan deze verlichting ook worden toegepast in parken en musea zonder dat dit schadelijk is voor planten of kunstvoorwerpen.

 

De record-lichtsterkte wordt mogelijk gemaakt door de nieuwe UX:3 chiptechnologie van OSRAM Opto Semiconductors. Hierbij kan de LED met een grotere stroom werken en dus meer licht uitstralen dan bij de gebruikelijke LED-technologieën. Omdat de voeding niet via het LED-oppervlak plaatsvindt, maar in de chip zelf is geïntegreerd, wordt het licht homogener uitgestraald dan met andere methoden.

Met de nieuwe LED-spot is een verlichtingssterkte van 5.000 Lux op een afstand van vijf meter mogelijk. Dit is aanzienlijk meer dan de minimum-eis van 3.000 Lux voor verlichting met spotlights, waardoor de lichtbronnen verder weg kunnen staan. Door de lange levensduur van ongeveer 50.000 uur is minder onderhoud nodig, wat vooral gunstig is bij objecten zoals kerken en kastelen waarbij de lichtbronnen op grote hoogte zijn geplaatst.

 

Meer info:
www.osram.com/osram_com/News/Trade_Press/LED_OptoSemiconductor/2011/110916_LED_Spot.html

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items