Leer morsecode in vier uur!

31 oktober 2016, 14:20
Leer morsecode in vier uur!
Leer morsecode in vier uur!
Eigenlijk zou je denken dat morsecode alleen nog maar wordt gebruikt door zendamateurs, maar wetenschappers zijn er nog volop mee bezig. Onderzoekers van het Georgia Institute of Technology hebben een systeem ontwikkeld waarmee mensen binnen 4 uur morsecode kunnen leren door middel van een serie trillingen die bij een oor worden opgewekt.

Het bijzondere van dit leersysteem was dat de deelnemers aan het onderzoek morsecode leerden zonder er aandacht aan te besteden. Ze hadden een Google Glass op waarop ze spelletjes speelden, terwijl ze ondertussen trillingen voelden en de bijbehorende letters hoorden. Na die paar uur konden ze met een nauwkeurigheid van 94% een zin in morsecode toetsen die elke letter van het alfabet bevatte.

De trillingen werden door de onderzoekers opgewekt door een laagfrequent-signaal naar het luidsprekersysteem in Google Glass te sturen. Bij een frequentie onder 15 Hz werd het signaal niet meer gehoord, maar het werd wel waargenomen als een trilling. Opvallend bij het onderzoek was dat de helft van de deelnemers de trillingen niet kon waarnemen en dus ook geen morsecode leerde. De overige deelnemers leerden de code vrijwel perfect in enkele uren.
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items