Elektor Team

Levensreddende pleister

10 december 2013, 14:36
Levensreddende pleister
Levensreddende pleister

Hartziektes zijn de meest voorkomende doodsoorzaak en oorzaak van arbeidsongeschiktheid in Europa en Amerika. Het Leuvense onderzoekscentrum Imec heeft in samenwerking met het Eindhovense Holst Centre en de Deense firma Delta een slimme lichaamspleister ontwikkeld die de drager continu kan scannen op hartritmestoornissen. Met deze pleister kunnen levens worden gered, zullen uitgaven voor gezondheidszorg verminderen en zal het aantal onnodige spoedopnames dalen.

 

Op dit moment worden hartritmestoornissen voornamelijk vastgesteld door het maken van een elektrocardiogram (ECG) in het ziekenhuis of door het dragen van een oncomfortabele hartmonitor die gedurende verschillende dagen de hartactiviteit registreert. Eén van de belangrijke voordelen van de nieuwe pleister is dat deze de patiënten toelaat om vrij te bewegen. De lichaamspleister is comfortabel en stoort de dagelijkse activiteiten niet. De pleister hindert ook niet tijdens het sporten.
 
De lichaamspleister meet 3 ECG-signalen en bevat een 3D-accelerometer die de fysieke activiteit meet. De data worden door een chip in de pleister verwerkt en relevante informatie wordt draadloos verstuurd via de nieuwe ultralaag vermogen communicatiestandaard Bluetooth Low Energy. De pleister verbruikt zo weinig energie dat deze gedurende een week autonoom kan werken. Het hart van de pleister is Imec’s ECG-chip. Naast ECG-metingen en dataverwerking is de chip ontwikkeld om storingen ten gevolge van bewegingen van de patiënt te reduceren wat belangrijk is om betrouwbare metingen te doen tijdens de dagelijkse activiteiten van de patiënt. De chip kan ook speciale algoritmes uitvoeren zoals het detecteren van mogelijke epilepsieaanvallen en  hartritmestoornissen.

 

Meer info:
http://www2.imec.be/be_en/press/imec-news/gezondheidspleister2012.html

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items