Onderzoekers van het Ulsan National Institute of Science and Technology (UNIST, Zuid-Korea) hebben een afdrukbare vastestof-Li-ion-accu ontworpen (printable solid-state battery, PRISS). Deze bestaat uit verschillende lagen van uithardbare composietmaterialen die met een eenvoudig stencil-drukproces en ultraviolette hechting op uiteenlopende oppervlakken kunnen worden aangebracht.    

De PRISS-accu’s bestaan uit een laag met vast composiet-elektrolyt (SCE) en in SCE ingegoten matrix-elektrodes die met een modern stencilproces op vrijwel ieder voorwerp kunnen worden aangebracht. De onderzoekers hebben de reologische eigenschappen van de SCE-pasta en de elektrodesuspensie zodanig aangepast dat deze thixotrope vloeistofeigenschappen hebben gekregen die geschikt zijn voor complexe afdrukvormen op niet-vlakke voorwerpen. Ook gaven ze het elektrolyt een hoog kookpunt om de PRISS-accu’s geschikt te maken voor warmtedroging. 

Omdat er geen oplosmiddel hoeft te worden verdampt, geen vloeibaar elektrolyt hoeft te worden geïnjecteerd en ook de gebruikelijke microporeuze scheidingsmembranen niet nodig zijn, kunnen deze afdrukbare accu’s aan iedere willekeurige vorm worden aangepast. 

Het onderzoeksrapport, met de titel “Printable Solid-State Lithium-Ion Batteries: A New Route toward Shape-Conformable Power Sources with Aesthetic Versatility for Flexible Electronics”, geeft als toepassingsvoorbeeld het direct integreren van PRISS-accu’s in het montuur van een ‘smart’-bril.