Lichtgevende plastic folie voor grote oppervlakken

5 maart 2015, 23:00
Lichtgevende plastic folie voor grote oppervlakken
Lichtgevende plastic folie voor grote oppervlakken

Onderzoekers van het Technical Research Centre of Finland (VTT) hebben een methode ontwikkeld om OLED-elementen op een plastic folie aan te brengen. Hiermee kunnen grote voorwerpen met willekeurige vormen van een lichtgevende laag worden voorzien. Volgens de onderzoekers is de nieuwe methode zeer geschikt om grote lichtarmaturen te creëren of advertentieborden en informatiezuilen van opvallende lichtgevende elementen te voorzien.

De OLED-elementen kunnen met behulp van gangbare druktechnieken op de folie worden aangebracht. Deze elementen hebben een dikte van ongeveer 0,2 mm en bestaan uit elektrodes en polymeerlagen van enkele honderden nanometers dik waarin elektroluminescentie optreedt. De lichtstroom (lm/W) van een OLED bedraagt ongeveer een derde van de lichtstroom van een LED, maar in tegenstelling tot een LED, die als puntbron werkt, straalt een OLED over zijn gehele oppervlak licht uit.

Omdat het polymeer gevoelig is voor zuurstof en vocht is de levensduur van de lichtgevende plastic folie op dit moment nog beperkt tot ongeveer een jaar. De onderzoekers zijn bezig met de ontwikkeling van beschermlagen waarmee de levensduur kan worden verlengd. 

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items