De Optoelectronics-groep van Vishay Intertechnology heeft een nieuwe nauwkeurige digitale omgevingslichtsensor voor consumenten- en industriële toepassingen voorgesteld, die dezelfde spectrale gevoeligheid heeft als het menselijk oog. De VEML6030 combineert een zeer gevoelige fotodiode, een ruisarme versterker en een 16-bits ADC in een transparante SMD-behuizing van slechts 2x2 mm.

De VEML6030 maakt een nauwkeurige en snelle analyse mogelijk van het omgevingslicht. De sensor beschikt over een interrupt-functie en via een I2C-bus-interface is hij gemakkelijk in een schakeling te integreren. Hij kan worden ingezet voor het dimmen van een display- of toetsenbordverlichting en optisch in- en uitschakelen bij mobiele apparaten zoals smartphones, notebooks, tv's, digitale camera's en industriële en medische toepassingen.

De Filtron-technologie zorgt voor een spectrale gevoeligheid die dicht in de buurt ligt van die van het menselijk oog, terwijl toepassing van de O-Trim-technologie voor een tolerantie van minder dan 10% zorgt. Het lichtbereik van de sensor loopt van 0 lx tot 167 klx. Hij is voorzien van een ingebouwde 100 en 120 Hz knipperonderdrukking en een uitgebreide temperatuurcompensatie.