Lightyear: een Nederlandse zonne-auto

7 mei 2018, 00:00
De Lightyear (foto: Lightyear).
De Lightyear (foto: Lightyear).

De Nederlandse start-up Lightyear ontwikkelt een exclusieve, 5-persoons, elektrische auto op zonne-energie met een actieradius van 800 km. Het vierwiel-aangedreven voertuig stelt de gebruiker in staat om weken of maanden te rijden zonder op te laden, afhankelijk van de locatie. De ambitie van Lightyear is om een zonne-auto te ontwikkelen voor het brede publiek en daarmee een duurzame oplossing te bieden voor de groeiende mobiliteitsvraag wereldwijd. Omdat de zonne-auto zowel opgeladen kan worden met zonne-energie en als vanuit een gewoon stopcontact, is het niet nodig om een eerst een speciale oplaadinfrastructuur aan te leggen.

Financiering

Lightyear heeft de eerste investeringsronde met succes afgerond. In totaal heeft Lightyear nu vijf miljoen euro aan investeringen binnengehaald. Lightyear opent binnenkort een volgende financieringsronde die de productie van de eerste serie, verwacht per 2020, mogelijk maakt.

Nieuw ontworpen auto

Een zonne-elektrische auto is een integraal systeem, niet slechts een elektrische auto met zonnecellen op het dak. De auto wordt een onafhankelijke entiteit omdat de energiebron is geïntegreerd in de auto zelf. Om het concept technisch haalbaar te maken, moet de auto efficiënt zijn. Dit vereist een herontwerp van het chassis, de aandrijflijn en de aerodynamica. Daarom is de afgelopen jaren een volledig native solar-elektrisch platform ontwikkeld, dat een energie-efficiëntie mogelijk maakt die tot driemaal hoger is dan van huidige EV’s.
Om Lightyear te adviseren over de substantiële technische inspanning die gepaard gaat met de ontwikkeling van een nieuwe auto, is het bedrijf een samenwerking aangegaan met EDAG, het grootste onafhankelijke automotive engineering-bureau wereldwijd. EDAG zal Lightyear capaciteit en expertise in de engineeringfase leveren. Het eerste prototype zal naar verwachting begin 2019 gereed zijn.

Productiefaciliteit

Lightyear bouwt inmiddels een kantoor en productiefaciliteit op de Automotive-campus in Helmond. De oplevering van de faciliteit is gepland voor 1 augustus 2018. De prototypen van de Lightyear One en de eerste series worden hier geproduceerd voordat er wordt opgeschaald naar grotere productieaantallen. De eerste leveringen staan gepland voor 2020. Het is al mogelijk om een Lightyear One te reserveren vanaf € 4000.
 

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items