Lokalisatie tot op 30 cm nauwkeurig... Met Bluetooth!

30 mei 2018, 08:55
Lokalisatie tot op 30 cm nauwkeurig... Met Bluetooth! Afbeelding: Imec
Lokalisatie tot op 30 cm nauwkeurig... Met Bluetooth! Afbeelding: Imec
Het Belgische onderzoekscentrum Imec zegt dat met een verandering in de Bluetooth-software afstandsmeting met een nauwkeurigheid tot op 30 cm mogelijk moet zijn.
 
De verandering werkt volgens Imec met een standaard Bluetooth-transceiver aan beide kanten van de draadloze verbinding, zodat die met bestaande smartphones te realiseren zou zijn. Tot nu toe zijn nauwkeurige lokalisatie en grote veiligheid alleen nog bereikt met high-end oplossingen die werken met ultra-breedband [UWB] technieken.
 
Imec’s methode maakt gebruik van het faseverschil bij de aankomst van het signaal. De werking is aangetoond met bestaande evaluatieboards voor Bluetooth- en IEEE802.15.4-chips, die minder dan 32 Kbyte ROM en 64 Kbyte RAM nodig hebben op een Arm Cortex-M4F. Een meting duurt minder dan 50 ms bij een klokfrequentie van 120 MHz. “Het is bijzonder goed bestand tegen multi-pad-reflecties, die meestal een probleem zijn voor RSSI-oplossingen binnenshuis,” verklaarde Imec.
 
Er worden toepassingen voorzien in de toegangsbewaking voor gebouwen en voertuigen en bij locatie-gebaseerde datatoegangsdiensten waarbij nauwkeurigheid en privacy belangrijk zijn. De technologie kan overal worden gebruikt waar twee IEEE802.15.4-transceivers met elkaar communiceren. Het wordt ontwikkeld voor toepassingen van Imec’s partners, maar is ook beschikbaar voor commerciële licenties. Deze techniek kan ook worden gebruikt bij ZigBee- en WiFi-transceivers.
 
Bron: Imec
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items