LoRa – energiezuinig draadloos Internet voor het IoT

7 maart 2016, 09:36
Batterijgevoed LoRa-evaluatieboard.
Batterijgevoed LoRa-evaluatieboard.
Op de beurs Embedded World had iedereen het natuurlijk weer over het Internet of Things. De meeste fabrikanten en distributeurs kwamen met boards met verschillende chips voor draadloze communicatie. LoRa is een relatief nieuwe communicatiestandaard. Chipfabrikant Semtech maakt de transceiver-IC’s en controllerfabrikanten zoals Microchip komen met draadloze modules. Zulke modules zijn bijvoorbeeld via een UART aan te sturen. De draadloze communicatie gebeurt in de ISM-band op 868 MHz, waarbij wat trucs worden gebruikt voor meer betrouwbaarheid, een grote reikwijdte en vooral een laag energieverbruik. Ten eerste wordt over het algemeen een heel kleine duty cycle gebruikt. Zo’n oplossing is heel geschikt voor sensorknooppunten, die maar om de paar minuten of zelfs uren een nieuwe meetwaarde over hoeven te dragen. De levensduur van de batterij kan dan wel 10 jaar zijn. De betrouwbaarheid wordt onder meer verbeterd doordat de zenders tussen veel kanalen kunnen kiezen; daarbij worden bovendien frequenties tot aan de beide grenzen van het ter beschikking staande frequentiegebied gebruikt.

Bij vrij zicht moet een bereik van ruim 20 km haalbaar zijn, in binnensteden altijd nog ca. 3 km; ook als het knooppunt zich in een gebouw of voertuig bevindt. Dat maakt het mogelijk met gateways, die de verbinding met het Internet realiseren, een dekkend draadloos netwerk („LoRaWAN“) op te bouwen. Ook mobiele knooppunten zouden dan niet meer op een mobiel netwerk aangewezen zijn, wat een grote kostenbesparing met zich meebrengt.

In Duitsland wil de firma Digimondo, een dochter van energieleverancier E.ON, zo’n draadloos netwerk aanleggen. Al eind 2016 moeten de grote agglomeraties afgedekt zijn. In andere Europese landen (bijvoorbeeld Frankrijk) zijn andere bedrijven (bijvoorbeeld telecom-ondernemingen) bezig met vergelijkbare initiatieven. Digimondo is overigens ook bezig om een „ecosysteem“ te ontwikkelen, dat zou moeten bestaan uit een webplatform en verschillende meet-, regel- en besturingstoepassingen. Ze nodigen daarbij ook startups en particulieren uit om bijdragen te leveren.

Een evaluatieboard, waarmee een LoRa-sensorknooppunt kan worden gerealiseerd, is bijvoorbeeld verkrijgbaar bij Microchip (868 MHz RN2483 LoRa Technology Mote Board).

Meer informatie:
www.semtech.com/wireless-rf/lora.html
www.lora-alliance.org
www.digimondo.de
www.microchip.com/RN2483LoRaMote4233989
 
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items