Elektor Team

LT presenteert "ideale" bruggelijkrichter

10 december 2013, 14:37
LT presenteert "ideale" bruggelijkrichter
LT presenteert "ideale" bruggelijkrichter

Linear Technology heeft met de LT4320 een speciale controller voor bruggelijkrichters ontwikkeld, waarmee in combinatie met vier low-loss N-kanaals MOSFET's een vrijwel ideale bruggelijkrichter kan worden gerealiseerd. Deze combinatie zorgt voor een zeer lage spanningsval over de bruggelijkrichter en een geringe dissipatie. De zogenaamde "bridge controller" is geschikt voor spanningen van 9 tot 72 V en wisselspanningen tussen 0 en 600 Hz.

 

Dankzij de geringe dissipatie zijn ook bij grotere stromen geen extra koellichamen voor de gelijkrichterdioden meer nodig. Door de lage spanningsval over de MOSFET's is de uitgangsspanning van de gelijkrichter bijna twee diodespanningen hoger dan bij de klassieke uitvoering.

 

De elektronica in de LT4320 zorgt voor een gecontroleerd inschakelen van steeds twee MOSFET's, terwijl de andere twee gesperd blijven. Een geïntegreerde ladingspomp zorgt voor het aansturen van de externe N-kanaals MOSFET's zonder dat hiervoor externe condensatoren nodig zijn. De ontwerper kan zelf de benodigde MOSFET's voor het gewenste vermogen kiezen, variërend van een tot duizenden watts.

 

Er zijn twee uitvoeringen van de LT4320 beschikbaar. De standaard LT4320 is geschikt voor wisselspanningen van 0 tot 60 Hz, terwijl de LT4320-1 overweg kan met frequenties tot 600 Hz. De IC's zijn verkrijgbaar in een compacte DFN-behuizing van 3 x 3 mm en een 12-pens MSOP-behuizing.

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items