Simulatie van electronische schakelingen is essentieel in alle takken van elektrische en elektronische engineering. Studenten brengen de complexe theorie die ze in hun cursussen hebben geleerd in de praktijk, zodat ze de theorie kunnen toepassen op experimenten in de echte wereld. In de praktijk simuleren en optimaliseren technici elektronische schakelingen voordat ze deze bouwen om ze uiteindelijk te testen.

Waarom doen we circuitsimulatie?

De theorie van schakelingen is een kernonderwerp dat een fundamenteel onderdeel vormt van alle elektrische en elektronische engineeringcursussen. In conventionele technische laboratoriumexperimenten moeten elektronische componenten en instrumenten worden ingekocht en vervolgens in elkaar worden gezet om schakelingen te bouwen voor experimenten en validatie. Het simuleren van een schakeling daarentegen is veel goedkoper en sneller te realiseren. Componenten en instrumenten kunnen niet kapot gaan en zijn onbeperkt beschikbaar.

De LTspice circuitsimulator

LTspice, ontwikkeld door Analog Devices, is een krachtige, snelle en gratis SPICE- circuitsimulator met een grote database van componenten die ondersteund worden door SPICE-modellen van over de hele wereld. Het tekenen van een schema in LTspice gaat eenvoudig en snel. Dankzij de krachtige grafische functies kun je de signalen, spanningen en stromen in een schakeling visualiseren en nog veel meer.

 
LTspice Essentials cover
LTspice Essentials is bedoeld voor elektronica- en elektrotechnische ontwerpers, studenten, docenten en hobbyisten.

Het boek LTspice Essentials van Dogan Ibrahim is een inleiding tot het simuleren van schakelingen met LTspice. Het behandelt de meest voorkomende onderwerpen van circuitsimulatie zoals DC en AC circuitanalyse, parameter sweeping, overdrachtsfuncties, oscillatoren, grafieken, etc. Hoewel dit boek een inleiding is tot LTspice, behandelt het de meeste onderwerpen die interessant zijn voor mensen die zich bezighouden met het simuleren van elektronische schakelingen.

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over LTspice!

Inhoud van LTspice Essentials

Enkele onderwerpen die in LTspice Essentials aan bod komen zijn:
 • Schematische weergave
 • AC- en DC-analyse
 • Transiëntanalyse
 • De resultaten plotten
 • Transiënte ruisanalyse
 • Fourieranalyse (FFT)
 • Digitale simulatie
 • Laplace transform gebaseerde overdrachtsfunctieanalyse
 • Expressie-editor
 • Parameter, AC & DC vegen
 • Spice-modellen en netlists

Doelgroep

LTspice Essentials is bedoeld voor elektronica- en elektrotechnische ontwerpers, studenten, docenten en hobbyisten. In het boek worden veel geteste simulatievoorbeelden gegeven. Kennis van computerprogrammeren is niet vereist, maar kennis van de basisprincipes van het ontwerpen en bedienen van elektronische schakelingen is wel handig.

ISBN 978-3-89576-622-0 (SKU 20907)
ISBN 978-3-89576-623-7 (eBook, SKU 20908)

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Circuits & Circuit Design!Vertaling: Hans Adams