Lyrebird: techniek om stemmen te kopiëren

14 mei 2017, 11:06
Obama en Trump hebben het over Lyrebird. Foto: Lyrebird
Obama en Trump hebben het over Lyrebird. Foto: Lyrebird
U hebt vast wel eens gehoord dat acteurs met moderne software worden gescand, en dat vervolgens de opgenomen data worden gebruikt om hun bewegingen en mimiek kunstmatig te reconstrueren, waardoor het zelfs mogelijk is om overleden acteurs in nieuwe Hollywood-films te laten meespelen. Dit kan nu ook met de menselijke stem. Welkom in een nieuwe wereld! 

Het voorbeeld, waarin naar het schijnt  Trump en Obama het over de software hebben die hun stem heeft gekopieerd, klinkt al verbazingwekkend goed. Deze ‘stemdiefstal’ wordt door de nieuwe software van Lyrebird in de praktijk mogelijk gemaakt. Na foto’s en video’s kunnen we nu ook niet meer vertrouwen op datgene wat we horen, en misschien geldt er vanaf nu wel een nieuwe regel: “Vertrouw geen stem die je niet zelf hebt vervalst.” 

Door analyse van een voldoende hoeveelheid stemsamples kan Lyrebird computers met een synthetische stem laten spreken die verrassend goed op het origineel lijkt. Maar de software is nog niet helemaal perfect, want je kunt horen dat er iets niet klopt. Er moet dus nog wat ontwikkelwerk worden verricht, maar dan valt wellicht ook het laatste bastion van wettelijke authenticiteit. In de toekomst kunnen spraakopnamen net zo goed vervalst als echt zijn, en heeft technische vooruitgang dus weer niet alleen maar zonnige kanten. De ontwikkelaars geven zelf aan dat het gevaar bestaat dat in de toekomst audio-opnamen niet meer als wettelijk bewijs kunnen dienen. 

Op de website van Lyrebird kunt u zich als bètatester aanmelden.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items