Machines die vergeten: het algoritme van Alzheimer?

2 mei 2016, 12:03
Op het kruispunt van het geheugen
Op het kruispunt van het geheugen
Internet is heel goed in het vinden van gegevens. Dit is mogelijk doordat de gebruikers (dat zijn wijzelf) enorme hoeveelheden data online zetten, die wordt gebruikt door slimme zoekalgoritmes die in staat zijn om verbanden te leggen. Zet een stukje informatie, een foto, een video, een artikel, uw creditcard gegevens, wat dan ook op het internet en binnen enkele minuten is het opgenomen door allerlei informatie-verzamelende systemen, waar het voor altijd en eeuwig wordt bewaard. Maar wat moet je doen als je wilt dat iets wordt vergeten?

Een stuk informatie verwijderen is niet genoeg om te zorgen dat "Het Systeem" het vergeet, want de data was niet alleen opgeslagen, de gegevens zijn ook gebruikt. Om helemaal vergeten te worden, moet de data zelf natuurlijk worden verwijderd, maar ook alle eruit afgeleide verbanden. Om dat voor elkaar te krijgen zijn geavanceerde ont-leer-algoritmes nodig. De onderzoekers Yinzhi Cao en Junfeng Yang van Columbia University stellen nu een nieuw soort afleer-algoritme voor, dat is gebaseerd op een techniek waarbij lerende systemen alleen incrementele data opslaan in plaats van de individuele gegevens. Daarmee zou het veel sneller en gemakkelijker worden om iets te vergeten, omdat alleen de incrementele berekening vanaf die herinnering opnieuw moet worden gedaan en niet de hele berekening over alle bewaarde gegevens.

We kunnen ons verheugen op een toekomst waarin het vinden van informatie weer moeilijk zal zijn; een toekomst waarin we niet meer weten dat we iets ooit wisten; een toekomst waarin we een verleden dat we ons niet willen herinneren opnieuw kunnen uitvinden. (Ik geloof dat ik hoofdpijn krijg...)

 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items