Computers en digitale technieken zijn erg populair geworden onder amateurradio-gebruikers, aangezien zelfs een goedkope Raspberry Pi-computer bijna alle amateurradio software kan uitvoeren. Samen met een RTL-SDR USB-stick wordt een goedkoop software gedefinieerde radio (SDR) -systeem verkregen met een uitgebreide reeks aan functies.
 
Elektor Raspberry Pi RTL SDR Kit

Een basissysteem bestaat ​​uit een RTL-SDR-dongle met een geschikte antenne en een Raspberry Pi met een audio-uitgang. Met zo'n eenvoudige installatie is het mogelijk om signalen te ontvangen van ongeveer 24 MHz tot meer dan 1,7 GHz. Onder meer van stations die verschillende banden gebruiken, waaronder MW / SW / LW-uitzendingen, hamradio, nutsvoorzieningen, luchtverkeersleiding, PMR, SRD, ISM, CB, weer satelliet- en radioastronomie.

Naast de RTL-SDR-dongle en de dipoolantenne kit, zijn het boek Raspberry Pi voor radioamateurs (door Dogan Ibrahim, Elektor, 2020) inbegrepen in de uitrusting. Het boek is geschikt voor beginners en ervaren gebruikers van hamradio. In de stapsgewijze installatie van het besturingssysteem wordt gedetaileerd geschreven over de veelgebruikte Linux-commando's.

Voorbeeldprojecten die in het boek zijn ontwikkeld, zijn onder meer een stationsklok, het genereren van golfvormen, ontwerp van een transistorversterker en een actief filter, morsecode-oefening, frequentieteller, RF-meter en meer. Het blokschema, het schakelschema en de volledige Python-programmaoverzichten zijn voor elk project toegevoegd, inclusief de volledige beschrijving van de projecten.
 
 
Vertaling: Hans Adams