De ontwikkeling van magnetiseerbaar betonmateriaal

Magment UG is een Duitse startup die een magnetiseerbaar betonmateriaal produceert op basis van cement of asfalt. CEO Mauricio Esguerra beschrijft de gepatenteerde technologie van het bedrijf, dat de mechanische eigenschappen van conventioneel beton door het inbedden van ferrietdeeltjes die werken als magnetisch aggregaat. De ferrietdeeltjes worden verkregen uit gerecycled materiaal van de ferrietindustrie en uit elektronica-afval.

Udo Bormann: Wat is het verhaal achter het bedrijf?
Mauricio Esguerra: Ik ben geboren in Bogotá in Colombia. Voor mijn studie ben ik naar München verhuisd en ik ben afgestudeerd in de natuurkunde aan de Technische Universiteit van München. Ik heb meer dan 20 jaar voor Siemens gewerkt els een enthousiaste fysicus. Ik heb nu meer dan dertig jaar ervaring op het gebied van zachte magnetische materialen en toepassingen. Samen met Ralph Lucke, die is gepromoveerd in keramische materialen, heb ik in 2015 de startup MAGMENT (MAGnetic ceMENT) opgericht om te werken aan het verbeteren van magnetiseerbaar beton. Dit gepatenteerde gemagnetiseerde beton kan worden gebruikt in allerlei verschillende toepassingen, zoals: krachtige inductieve componenten, dynamisch inductief draadloos opladen, inductief koken en verwarmen, laagfrequente en hoogfrequente afscherming en EMC, en elektrische motoren.
 
Magnetiseerbaar beton
 

Udo: Waarom hebben jullie in 2015 het bedrijf opgericht?
Mauricio: We begrepen dat vooral de inductieve componenten die in veel elektronische projecten worden gebruikt te groot zijn, of niet optimaal aangepast aan het betreffende project. Meestal was het project opgebouwd rondom de inductieve componenten. Die “inductieve componenten-stress” was voor ons het uitgangspunt. Het idee was een materiaal te maken dat gemakkelijk in vorm te brengen was en toch nog goede prestaties zou leveren. We hadden bij Siemens en Epcos al gewerkt met magnetiseerbaar materiaal en we begrepen dat dat grote mogelijkheden kon bieden. Zoals dat zo vaak gaat in de wetenschap, was het eigenlijk per ongeluk dat we gingen werken met een combinatie van magnetische materialen en cement. In eerste instantie wilden we plastic combineren met magnetisch materiaal, maar dat lukte niet, dus we probeerden andere materialen totdat we de perfecte combinatie hadden gevonden. We hebben nu meer dan twintig jaar ontwikkeling achter de rug. 
 
Udo: Hoe kan MAGMENT die stress verlichten?
Mauricio: Om te beginnen werkt het magnetische cement met onbewerkte, gerecyclede materialen. Dat maakt het echt kosteneffectief en sterk magnetisch. Ten tweede biedt de technologie van magnetiseerbaar beton een vloeibaar materiaal dat heel stevig en stabiel is en een lange levensduur heeft en in elke vorm kan worden geproduceerd. Ten derde hebben we een klantvriendelijk software-gereedschap ontwikkeld: MAGMATH. Deze online ontwerpsoftware voor het ontwikkelen van op maat gemaakte magneto-elektronica is gratis te gebruiken. De software is projectgeoriënteerd. Dat betekent dat klanten hun elektrische, ruimtelijke en temperatuureisen kunnen invullen. Het programma genereert en berekent dan de benodigde inductieve componenten. In de volgende stap kan de klant kiezen of hij de kosten wil reduceren of de prestaties wil verbeteren. Tenslotte kan de klant een prototype bestellen en dat inbouwen in zijn of haar project.

MAGMATH Software
Vermogensspoelen