Denis Meyer

Man zonder hand kan weer voelen met bionische vinger

14 maart 2016, 15:25
Een man bij wie een hand werd geamputeerd heeft weer ruwe en gladde oppervlakken kunnen voelen met behulp van een kunstmatige vingertop die operatief met de zenuwen in zijn bovenarm werd verbonden. Dit is een belangrijke stap in de ontwikkeling van aanraakgevoelige protheses. 

De zenuwen van gezonde personen kunnen op dezelfde manier worden gestimuleerd zonder dat daar een operatie voor nodig is. Dit betekent dat de voor mensen met geamputeerde ledematen bedoelde protheses met ingebouwde tastzin veilig bij gezonde proefpersonen kunnen worden bestudeerd en getest. De gebruikte technologie werd door Silvestro Micera en zijn team bij de EPFL (Zwitserland) samen met Calogero Oddo en zijn team bij de SSSA (Italië) ontworpen. De resultaten, die onlangs in eLife werden gepubliceerd, openen nieuwe mogelijkheden voor de ontwikkeling van bionische protheses die met zintuiglijke waarneming zijn uitgerust. 

Dennis Aabo Sørensen, bij wie een hand is geamputeerd, vertelt over de kunstmatige vinger die met zijn arm is verbonden: “De zenuwstimulering heeft bijna hetzelfde effect als dat ik met mijn hand zou voelen. Ik voel mijn ontbrekende hand alsof ik een vuist maak en ik voel de aanraaksensaties in de top van de wijsvinger van die fantoomhand.” 
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items