Trident Energy en 42 Technology, beide gevestigd in Cambridge, hebben samen een Mark-2-versie van de PowerPod-generator gemaakt. Deze zet golfslagenergie om in elektriciteit met behulp van magneten die in spoelen heen en weer bewegen. Van de nieuwe versie wordt gezegd dat deze met dezelfde lineaire verplaatsing 50% meer elektrische energie opwekt. 

Om de installatiemogelijkheden van de PowerPod te vergroten, is in de nieuwe versie de opstelling van de magneten gewijzigd, waardoor de generator horizontaal kan werken. Ook is de afdichting aangepast om beter bestand te zijn tegen het zeewater en zijn de lagers verstevigd voor grotere betrouwbaarheid en gereduceerd onderhoud. 

Besturing van de energie-omzetting in vier kwadranten (gebaseerd op werk van de University of Cambridge) zorgt ervoor dat de mechanische dempings- en veercoëfficiënten kunnen worden gewijzigd om de energievraag aan de golfslagcondities aan te passen. In de  Mk. 2 kan deze besturing in real-time plaatsvinden. 

Trident Energy en 42 Technology werden bij de ontwikkeling van het nieuwe product ondersteund door de University of Warwick (implementatie van het besturingssysteem); West Coast Wave Initiative/University of Victoria (hydrodynamische modellering en besturingssystemen); Technology from Ideas (aan rek en druk aangepaste eindstops voor de bewegingen); Energy Technology Centre (gofslagsimulator); Sgurr Energy (project management). Ik noem deze namen maar even voor het geval dat u een baan zoekt in energiemanagement – succes!