Dit jaar gaan we ‘back to basics’ bij Elektor! Met dit kleine bouwpakket kunt u een kleine lichtgevende kerstster maken. De vijf led’s in de tekening zijn via twee voorschakelweerstanden op een 9V-batterij aangesloten. 

Goed: Alle onderdelen inclusief batterij zijn in het bouwpakket inbegrepen. 

Nog beter: Het kerstster-bouwpakket ontvangt u vanaf nu gratis bij iedere bestelling in de Online-Shop – maar alleen zolang de voorraad strekt! Op grond van douanebepalingen is dit alleen bij leveringen binnen Europa mogelijk. 
Uiteraard is het kerstster-bouwpakket ook te koop in onze online-shop.

Met dit leuke kleine gadget kunt u in het donkere jaargetijde bijvoorbeeld uw raam verlichten. 

Inhoud:
  • 5x rode led
  • 2x 47Ω-weerstand
  • 1x 9V-batterij

Benodigde gereedschappen:
  • Soldeerbout
  • Soldeertin
  • Kleine zijkniptang

Schakeling:
De vijf led’s en de twee weerstanden worden in serie geschakeld en met de batterij verbonden. Met de weerstanden wordt de stroom door de led’s op de juiste waarde begrensd. 

Montage:
Soldeer de aansluitingen van de led’s en de weerstanden op de hier afgebeelde manier. De korte aansluiting van een led moet steeds met de lange aansluiting van de volgende led worden verbonden. 
Als dit is gebeurd, moeten de weerstanden nog worden aangesloten. De kant met de korte led-aansluiting wordt vervolgens met de negatieve pool van de batterij verbonden. Als u nu de positieve pool van de batterij verbindt met de ongebruikte aansluiting van de weerstand die met de lange aansluiting van de led aan de andere kant is verbonden, dan gaat er stroom lopen en branden de led’s. 

Batterijversiering:
Ter versiering van de batterij kunt u deze inpakken in het omhulsel dat op het bijgeleverde blaadje is afgedrukt.

Wij wensen u fijne feestdagen!