Elektor Team

MEMS-resonator vervangt kwartskristal

10 december 2013, 14:36
MEMS-resonator vervangt kwartskristal
MEMS-resonator vervangt kwartskristal

NXP heeft een MEMS frequentiesynthesizer ontwikkeld die wat betreft frequentiestabiliteit, timing-jitter en temperatuurdrift kan concurreren met kwartsgestabiliseerde oscillatoren. De gebruikte MEMS-resonator is twintig keer zo klein als het kleinste kwartskristal en kan worden geïntegreerd in de (IC-)behuizing van de synthesizer. Er is geen speciale hermetisch gesloten keramische of metalen behuizing nodig. De resonator kan in een eenvoudige (goedkope) plastic behuizing worden ondergebracht. Als toepassingsgebieden worden genoemd: communicatieapparatuur voor Gigabit Ethernet / USB / PCI-E /S-ATA, CPU- en geheugentiming en geheugensticks.

 

De hoge frequentiestabiliteit van de resonator wordt veroorzaakt door een geringe bewegingsdemping die een hoge Q-factor tot gevolg heeft. Door het toegepaste piëzo-resistieve principe is een sterke elektromechanische koppeling mogelijk met een hoge resonantiefrequentie. Hierdoor wordt de timing-jitter gereduceerd. De MEMS-resonator heeft een tien keer kleinere temperatuurdrift dan een conventionele silicium-resonator, en is hierdoor vergelijkbaar met een kwarts-resonator. De reductie van de temperatuurdrift wordt passief verkregen waardoor er geen extra energietoevoer is vereist. De frequentiestabiliteit bedraagt slechts enkele parts-per-million  (ppm).

 

Meer info:
http://www.nxp.com/news/press-releases/2012/01/nxp-demonstrates-ultra-compact-high-precision-mems-frequency-synthesizer.html

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items