Elektor Team

Menselijk lichaam als communicatiekanaal

10 december 2013, 14:37
Menselijk lichaam als communicatiekanaal
Menselijk lichaam als communicatiekanaal

Microchip introduceert de BodyCom technologie, waarmee ontwerpers als wereldprimeur over een systeem beschikken dat het menselijk lichaam gebruikt als veilig communicatiekanaal. Vergeleken met bestaande draadloze methoden heeft de BodyCom technologie een lagere vermogensopname, terwijl de beveiliging hoog is door bidirectionele verificatie. Omdat er geen HF-antennes worden gebruikt is het ontwerp van de schakelingen eenvoudiger en zijn er minder componenten nodig. Toepassingsvoorbeelden zijn toegangscontrolesystemen, systemen voor persoonlijke veiligheid en beveiliging, medische apparatuur voor patiëntbewaking, en consumentenelektronica zoals profielbeheer voor spelletjesconsoles en fitnessapparatuur.

 

De BodyCom technologie wordt geactiveerd door capacitieve koppeling naar het menselijk lichaam. Het systeem brengt dan een bidirectionele communicatieverbinding tot stand tussen een centrale controller en een of meer draadloze apparaten. De meeste beveiligde communicatie-ontwerpen voor de korte afstand zijn batterijgevoed. De BodyCom technologie verhoogt de levensduur van de batterij aanzienlijk, omdat er geen draadloze zendontvanger of krachtige inductieve velden nodig zijn. Er wordt gebruik gemaakt van een laagfrequent netwerk (125 kHz) en een gangbare microcontroller.

 

Voor de BodyCom technologie is een ontwikkelkit verkrijgbaar met een centrale controller en twee draadloze units. Het gratis BodyCom Development V1.0 Framework  bestaat uit een communicatie bibliotheek, applicatie code voorbeelden en een ontwerp-GUI voor gebruik op pc’s.  

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items