Microchirurgierobot met zeer vaste hand

3 februari 2014, 00:00
Microchirurgierobot met zeer vaste hand
Microchirurgierobot met zeer vaste hand

Het uitvoeren van heel precieze handelingen om bijvoorbeeld bloedvaten of zenuwbanen te herstellen vraagt zoveel van chirurgen dat maar weinig ertoe in staat zijn. Lange wachttijden zijn het gevolg voor patiënten die een hersteloperatie nodig hebben, bijvoorbeeld na een ernstig ongeluk of na verwijdering van een tumor. Werktuigbouwkundige Raimondo Cau ontwikkelde een nieuwe robot speciaal voor microchirurgie. Met deze robot kunnen chirurgen trillingsvrij en vijf keer preciezer dan met de hand opereren, zodat de wachtlijsten kunnen worden verkort.

 

De robot heeft twee joysticks die de chirurg met zijn handen kan bedienen. De bewegingen van de joystick worden ‘geschaald’ naar de armen van de robot die gereedschappen bevatten voor de operatie: een grote uitslag wordt vertaald naar een kleine beweging van de robotarmen. Met een voetpedaal kan de chirurg bepalen in welke mate dit gebeurt. Daarnaast filtert de robot trillingen van de handen en geven de robotarmen een sterke reactie als ze iets aanraken (‘force feedback’). Het prototype zal in samenwerking met het AZM verder worden ontwikkeld. Resultaten van de eerste klinische testen worden binnen een jaar verwacht.

 

Raimondo Cau promoveert 5 februari om 16.00 uur op zijn proefschrift getiteld ‘Design and Realization of a Master-Slave System for Reconstructive Microsurgery’. Zijn promotor is prof.dr.ir. Maarten Steinbuch.

 

Foto: Bart van Overbeeke

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items