Microfoon met grafeen-membraan

1 december 2015, 00:10
Microfoon met grafeen-membraan
Microfoon met grafeen-membraan
Wetenschappers van de universiteit van Belgrado (Servië) hebben een membraan voor een condensator-microfoon ontwikkeld, dat is gemaakt van grafeen. Dankzij dit zeer soepele en dunne membraan kon de gevoeligheid van de microfoon worden verhoogd met meer dan 10 dB voor frequenties tot 11 kHz.

De onderzoekers wilden hiermee aantonen dat een relatief nieuw materiaal zoals grafeen veel mogelijkheden biedt voor praktische toepassingen. Dankzij het lichte gewicht, de hoge mechanishce sterkte en de flexibiliteit van grafeen is dit het ideale materiaal om te worden ingezet als membraan in een microfoon of luidspreker.

Het membraan dat werd gemaakt voor de microfoon heeft een dikte van ongeveer 60 lagen. Het is gefabriceerd door het te laten groeien op een folie van nikkel door middel van een chemisch opdampproces. Daarna werd het nikkel wegeëtst, zodat het grafeen-membraan over bleef. Dit werd gemonteerd in een behuizing die identiek was aan die van een commerciële microfoon. De grafeen-microfoon bleek over het grootste gedeelte van het audiobereik een 10 dB grotere gevoeligheid te hebben dan de commerciële microfoon.
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items