Elektor Team

Microhelikopters navigeren zonder GPS

10 december 2013, 14:36
Microhelikopters navigeren zonder GPS
Microhelikopters navigeren zonder GPS

In het kader van het in 2009 gestarte EU-project sFly hebben onderzoekers van de Technische Hogeschool in Zürich een nieuw type vliegende robot ontwikkeld dat autonoom kan navigeren zonder gebruik te maken van GPS of afstandsbesturing. De nieuwe microhelikopters (Micro Aerial Vehicles, MAV) gebruiken voor de navigatie alleen camera’s en een miniatuurcomputer. Omdat de robots niet afhankelijk zijn van GPS kunnen ze ook in en rond gebouwen worden gebruikt. De microhelikopters zijn zeer geschikt voor gebruik bij beveiligings- en reddingsoperaties.

 

De vliegende robots hebben zes motoren en wegen inclusief drie camera’s en de besturingscomputer slechts 1,5 kg. Ze hebben een diameter van ongeveer 50 cm. Een van de drie camera’s levert gegevens voor het besturingssysteem en de andere twee worden gebruikt voor het vormen van een 3D-beeld van de omgeving waaruit de beste route kan worden berekend.
Met behulp van de camera’s is nauwkeuriger plaatsbepaling mogelijk dan met GPS. In dicht bebouwde gebieden kan GPS afwijkingen tot 70 m vertonen, en dat is veel te onnauwkeurig als een aantal dicht bij elkaar vliegende helikopters wordt ingezet.

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items