MIDI krijgt eindelijk een flinke update met de aankondiging van MIDI 2.0

24 januari 2019, 11:00
MIDI krijgt eindelijk een flinke update met de aankondiging van MIDI 2.0
MIDI krijgt eindelijk een flinke update met de aankondiging van MIDI 2.0
Zo’n 35 jaar na de introductie krijgt MIDI (Musical Instrument Digital Interface), het communicatieprotocol waarmee muziekinstrumenten met elkaar kunnen praten, deze maand eindelijk een grote upgrade met de aankondiging van MIDI 2.0. Versie 2.0 biedt veel nieuwe functionaliteit, maar is wel 100% achterwaarts compatibel met versie 1.0.

Binnenkort te downloaden

Er wordt al ruim vijftien jaar gesproken over een herziening van de MIDI-standaard. Die is nodig om bij te blijven met de voortdurende ontwikkeling van de technologie. Veel moderne muziekinstrumenten en andere compatibele apparaten gebruiken hardware en software met veel geavanceerdere communicatiemogelijkheden dan wat er mogelijk is met MIDI. De nieuwe standaard is ontwikkeld door de MMA en biedt een raamwerk voor uitgebreide netwerkfuncties zoals auto discovery, nieuwe DAW- (Digital Audio Workstation) en web-integraties, uitgebreide resolutie, vergrote expressiviteit en strakkere timing.

Op dit moment is de specificatie alleen nog beschikbaar voor MMA - en AMEI-leden, maar hopelijk kunnen we deze nieuwe standaard binnenkort allemaal downloaden. En pas dan zullen we weten wat MIDI 2.0 nou precies betekent. Eén ding is zeker: het zal een hoop complexiteit toevoegen.

MIDI-CI

Wat we al wel weten, is dat MIDI 2.0 een soort van onderhandelingsfase introduceert bij het maken van een verbinding, de zogenaamde MIDI Capability Inquiry (MIDI-CI). Tijdens die fase probeert een MIDI 2.0-apparaat uit te vinden wat er aan het andere eind van de kabel zit. Als het andere apparaat niet goed reageert op de door het MIDI 2.0-apparaat verzonden berichten, wordt aangenomen dat het om een MIDI 1.0-apparaat gaat. Dit garandeert de compatibiliteit met de “ouderwetse” apparaten van de laatste dertig jaar die nu in gebruik zijn.

Nieuwe MIDI-connector

In 2018 heeft de MMA ook al een “Letter of Agreement for Recommended Practice” gepubliceerd over een nieuwe MIDI-connector: de TRS connector. TRS staat voor Tip-Ring-Sleeve en verwijst naar de jack-connectors die veel worden gebruikt voor koptelefoons en andere audiokabels. De letter of agreement stelt voor om te werken met kleine 2,5-mm-jacks in plaats van de traditionele grote 5-polige DIN -pluggen als er weinig ruimte is. De tip is verbonden met pen 5, de ring met pen 4 en de sleeve met pen 2.

Illustratie: MIDI Manufacturers Association (MMA)
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items