Miljoenen voor fotonica in Nederland

14 december 2018, 00:00
Fotonica bergt ongekende mogelijkheden in zich; PhotonDelta kan helpen die te realiseren (foto: Universiteit Twente).
Fotonica bergt ongekende mogelijkheden in zich; PhotonDelta kan helpen die te realiseren (foto: Universiteit Twente).

De Nederlandse staat, een aantal provincies en regio’s, bedrijven en kennisinstellingen investeren samen 236 miljoen euro in het versnellen van de ontwikkeling van geïntegreerde fotonica. Onder de vlag van PhotonDelta hebben de partners, waaronder de provincie Overijssel, Oost NL en de Universiteit Twente, daartoe een gezamenlijk convenant ondertekend. Met de brede samenwerking wil PhotonDelta Nederland een wereldwijde koppositie geven en fotonica naar de markt brengen.

Innovatieve toepassingen

Geïntegreerde fotonicachips werken met fotonen in plaats van met elektronen. Daardoor zijn ze nauwkeuriger, sneller, zuiniger en betrouwbaarder dan conventionele chips. De technologie heeft een groot aantal nuttige toepassingen: goedkopere en zuinigere datacentra, 5G, nauwkeurige zichttechnologie van zelfrijdende voertuigen (LIDAR), zeer gevoelige sensoren om bijvoorbeeld vervormingen in vliegtuigvleugels of bruggen te meten, en kleine en betaalbare medische scanners. Deze toepassingen zijn niet alleen commercieel interessant, maar dragen ook bij aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen zoals betaalbare zorg. De verwachting is dan ook dat de markt voor geïntegreerde fotonica – net als afgelopen jaren – elke 2,5 jaar verdubbelt. Vanwege deze potentie heeft de EU fotonica benoemd tot één van de vijf sleuteltechnologieën.

Ecosysteem

De ondertekenaars van het PhotonDelta plan scharen zich achter de ambitie om in 2026 met ten minste 25 bedrijven een omzet van één miljard euro en 4000 arbeidsplaatsen te realiseren binnen een ecosysteem dat verdere bedrijvigheid en werkgelegenheid voor Nederland genereert. Op die manier kan Nederland haar voorloperspositie behouden.

MESA+

Op de Universiteit Twente werken momenteel zo’n 100 onderzoekers aan fotonica, georganiseerd binnen het MESA+ instituut, een van de grootste concentraties op dit vakgebied in Nederland, en met een wereldwijde faam. Door samenwerking met de Saxion Hogeschool en verschillende spinoffs op het gebied van fotonica maken ze deel uit van een krachtig regionaal ecosysteem. Via het Fraunhofer Project Center is er bovendien een sterke connectie met de Duitse industrie en kennisinstellingen. Belangrijke onderzoeksgebieden zijn onder andere sensortoepassingen in het biomedische domein, veilige quantum communicatie gebaseerd op fotonica, lasers met ultrasmalle bandbreedte, passieve devices, optische filters en versterkers, en integratie met CMOS en andere materiaalsystemen.

Bron: Universiteit Twente

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items