Mini-videoprojector met facetlens

21 mei 2016, 10:30
Mini-videoprojector met facetlens
Mini-videoprojector met facetlens
Het projecteren van een beeld op een hellend of gekromd oppervlak levert een vervormd of gedeeltelijk wazig resultaat op. Een lichtsterke mini-projector van het Fraunhofer IOF in Jena, met de grootte van een één-cent-munt, kan dit effect nu corrigeren. Zijn geheim: Honderden miniatuur-lenzen gemodelleerd naar het facetoog van insecten.

In slechts enkele jaren tijd wisten onderzoekers van Fraunhofer een miniatuur projector te ontwikkelen van idee tot eindproduct. In tegenstelling tot conventionele modellen waarin een kanaal één enkel beeld projecteert, produceert de LED-array-projector van het Fraunhofer Instituut een helder en scherp beeld door honderden kanalen pixelnauwkeurig over elkaar te projecteren. Door deze methode kan de nieuwe projector op vrijwel elk gebogen oppervlak scherpe en onvervormde beelden tonen.

Deze eigenschappen wekten al veel belangstelling in de auto-industrie. In moderne auto's wordt steeds meer techniek en elektronica toegepast en daarbij is het belangrijk dat de onderdelen klein zijn en weinig energie verbruiken. De nieuwe projectortechniek wordt al enige tijd toegepast in de 7-serie van BMW voor het produceren van een 4 m lang lichttapijt langs de auto dat hindernissen en oneffenheden op de bodem duidelijk laat zien.
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items