Miniprojector voor smartphones

10 december 2013, 14:36
Miniprojector voor smartphones
Miniprojector voor smartphones

Onderzoekers van het Fraunhofer Instituut voor Toegepaste Optica (IOF) hebben een projector voor smartphones ontwikkeld waarmee het mogelijk is om het schermbeeld van de telefoon onder een hoek op bijvoorbeeld een tafeloppervlak te projecteren zonder dat er vervorming optreedt. Het geprojecteerde beeld op A4-formaat kan bovendien met de vingers worden gemanipuleerd alsof het het schermbeeld zelf betreft. Zo kan bijvoorbeeld door over de projectie op de tafel te ‘swipen’ een volgend of vorig beeld worden geselecteerd.

 

De techniek achter de nieuwe projector is gebaseerd op de facet-ogen van sommige insecten. De projector bestaat uit honderden miniprojectoren die ieder een beeld projecteren waarvan de geometrie afhangt van de hoek die de telefoon met het projectieoppervlak maakt. Informatie van de camera van de telefoon en van de positiesensor wordt door de bijbehorende software gebruikt om te berekenen hoe ieder individueel beeld er uit moet zien om een onvervormde projectie op te leveren. Met behulp van een meegeprojecteerd infrarood raster kunnen bewegingen van de vingers over het geprojecteerde beeld worden gedetecteerd en voor navigatie worden gebruikt.

 

De onderzoekers demonstreren hun projector tijdens de Optatec beurs die van 22 tot 25 mei 2012 in Frankfurt wordt gehouden.

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items