Op de Tokyo Motor Show 2015 (van 29 okt-8 nov) heeft Yamaha haar concept voor een robot die een motorfiets bestuurt getoond, genaamd Motobot. Het doel van Yamaha’s ontwikkelteam is om de robot –uiteindelijk– sneller te laten racen op een circuit dan tot nu toe een mens heeft gereden. Yamaha wil de resultaten van het team gebruiken bij het verbeteren van haar producten en noemt ‘advanced rider safety systems’ als een van de toepassingsgebieden.

Motobot heeft zes actuatoren voor sturen, gas geven, voorwielrem, achterwielrem, schakelen en koppeling. In de toekomst zullen een nauwkeurig GPS-systeem, verscheidene sensoren en AI (artificial Intelligence) worden toegevoegd om Motobot zijn eigen beslissingen te kunnen laten nemen bij het bepalen van de beste lijn rond de racetrack en de limieten van de motor, zodat hij zijn rondetijden met elke afgelegde ronde kan verbeteren.

In het filmpje is te zien dat de robot nog met ‘zijwieltjes’ rond rijdt, dus het zal nog wel even duren voordat hij negenvoudig wereldkampioen Valentino Rossi in het stof laat bijten.