Muzikale kunstmatige intelligentie

22 februari 2017, 10:20

Deze ludieke vorm van online interactie tussen mens en computer is een goed voorbeeld van een zelflerende machine: In het experimentele programma A.I. Duet, dat gebruik maakt van Tone.js,speelt u met een MIDI-keyboard een online muzikaal vraag- en antwoordspel met een computer. U speelt een paar losse noten of een kleine melodie en vervolgens geeft de machine antwoord, rekening houdend met de melodische structuur en het ritme van wat u hebt gespeeld. 

Wat muziek betreft is er nog niets bijzonders aan de hand. Wat software betreft is dit voorbeeld wel interessant, want de computer weet niets van de formele regels van muziektheorie, solfège of ritme. De enige referenties zijn de muzikale voorbeelden die de programmeur hem als modellen voor zijn neurale netwerken heeft aangedragen. Op basis van een analyse van dit materiaal probeert de computer geluiden te produceren waarvan het ritme en de melodie een antwoord of een logisch muzikaal vervolg zijn op datgene wat u hebt gespeeld. 
Dit kleine voorbeeld illustreert op een eenvoudige manier hoe de kunstmatige intelligentie zich ontwikkelt. Daarnaast laat het ook zien dat er op dit gebied nog een lange weg moet worden afgelegd.

Het experiment is onderdeel van een groot project over neurale netwerken, gebaseerd op het open-source programma Magenta van Google. De eerste drie letters van de naam van dit programma verwijzen naar Music and Art Generation with Machine Intelligence.

 

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items