Nano-coating voorkomt dat accu’s exploderen

22 november 2016, 10:46
Nano-coating voorkomt dat accu’s exploderen
Nano-coating voorkomt dat accu’s exploderen
Bepaalde ontwerpteams voor mobiele telefoons ontdekten het op een minder aanganame manier: Wanneer je teveel stroom trekt uit een Li-Ion-accu, dan wordt de interne scheidingslaag tussen de brandbare elektrolyten te heet en smelt waardoor er een chemische reactie tussen deze elektrolyten plaatsvindt en ze exploderen. Als vervolgens de de behuizing openscheurt ontbranden de  elektrolyten door de zuurstof uit de lucht. Het vuur kan zich snel verspreiden naar andere cellen die dan door de verhitting ook instabiel worden, zoals op een aantal Boeing-878-vluchten is gebeurd. 

Het bedrijf Forge Nano (Denver) zegt dat het thermische instabiliteit in accu’s kan voorkomen door deze nooit te laten ontstaan  –  zelfs als de polen van de accu worden kortgesloten. De nano-coating van Forge Nano verhoogt de kritische temperatuur van Li-ion-accu’s die brandbaar elektrolyt bevatten, waardoor er een ruime veilige gebruiksmarge ontstaat. De oplossing is volgens Forge Nano het met atomaire precisie opdampen van een beschermlaag: ‘nano-pattern atomic layer deposition’ (ALD).

Onderzoekers van de Oak Ridge National Laboratories bevestigen dat oppervlakteveranderingen bij hoogspannings-Li-Ion-accu’s door ALD worden tegengegaan. Nature magazine publiceerde eerder dit jaar al een artikel over het ALD-onderzoek van het ORNL. Sindsdien heeft Forge Nano zich bezig gehouden met de ontwikkeling van een commerciële versie van het product, die ze binnenkort (maar helaas te laat voor de Samsung Note 7) hopen te kunnen presenteren.
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items