Nanodraden openen deur naar betere LED's

10 december 2013, 14:36
Nanodraden openen deur naar betere LED's
Nanodraden openen deur naar betere LED's

Onderzoekers van het FOM-instituut AMOLF hebben samen met onderzoekers van Philips Research, de TU Eindhoven en de TU Delft speciale nanostructuren gemaakt die als LED gebruikt zouden kunnen worden. Hiermee is het mogelijk om de richting van het emissie te sturen. Controle op de richting van het licht is van groot belang om de efficiëntie van LED's te verhogen én het is een stap in de richting van een volgende generatie LED's gebaseerd op halfgeleidende nanodraden. De resultaten van hun onderzoek worden binnenkort gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift ACS Nano.

 

De richting waarin een LED licht uitzendt wordt voornamelijk bepaald door het oppervlak tussen de LED en de lucht. Omdat licht alleen onder kleine hoeken uit de LED kan ontsnappen, is de richting van de emissie voornamelijk rechtdoor (loodrecht op het oppervlak). Maar dit kan beïnvloed worden door het oppervlak van de LED te nanostructureren. Geïnspireerd door deze nanostructuren hebben de onderzoekers een nieuwe technologie ontwikkeld, waarmee de richting van het licht kan worden veranderd.

 

De nieuwe methode bestaat uit het groeien van deels emitterende nanodraden in een geordend patroon. Dit patroon vormt een 'fotonisch kristal' dat het licht in specifieke richtingen stuurt. Verder laten de onderzoekers zien dat de emissie geoptimaliseerd kan worden door een slimme keuze van de positie van het emitterende deel binnen de nanodraad. Deze kennis kan leiden tot een verhoging van het rendement van LED's. Bovendien opent het de deur naar een volgende generatie LED's, gebaseerd op halfgeleidende nanodraden.

 

Meer info:
www.fom.nl/live/nieuws/artikel.pag?objectnumber=153865

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items