Jan Buiting

Nanopasta verlengt de levensduur van lithium-accu’s

21 november 2017, 13:49
Nanopasta verlengt de levensduur van lithium-accu’s
Afbeelding: ITRI
Nanopasta verlengt de levensduur van lithium-accu’s
Afbeelding: ITRI
Taiwan’s Industrial Technology Research Institute (ITRI, Hsinchu) meldt dat hun “ChemSEI-Linker”-pasta de levensduur van Li-ion-accu's’ tot wel 70% kan verlengen. Het ITRI zegt ook dat hun ChemSEI-Linker een groene technologie is, omdat die het recyclen van Li-ion-cellen aan het einde van de verlengde levensduur gemakkelijker maakt.

Ze hebben deze nieuwe pasta ontwikkeld na een onderzoek waarom de elektroden altijd de zwakste schakel lijken te zijn die ervoor zorgen dat Li-ion-accu’s defect raken in het veld. De onderzoekers zeggen dat ze hebben gekeken naar het verminderen van de prestaties, niet naar fouten die brand of explosies veroorzaken, omdat al bekend was dat die door dendrieten worden veroorzaakt.
ChemSEI-Linker zou de natuurlijke ophoping van een vaste laag van elektrolyt (Solid-Electrolyte Interface SEI) tegengaan door zelf een superdunne SEI-laag te vormen. De neergeslagen SEI voorkomt verdere opbouw van de laag tijdens het opladen, op een manier die veel lijkt op wat er gebeurt bij het deponeren van een monomoleculaire laag van oxidatie op aluminium. Deze voorkomt verdere opbouw en maakt daarmee het aluminium roestvrij.

ChemSEI-Linker heeft een geïntegreerde, multifunctionele, combinationele structuur, die in situ organisch hypervertakt polymeermateriaal combineert met silaan-achtige linkers, stroomgeleidende additieven en geleidende anorganische materialen bestaande uit metaalionen. De beschermende laag vormt zich op de oppervlakte van de actieve elektrodematerialen als de elektrode-pasta wordt gemengd. Bij tests in het laboratorium vonden de ITRI-onderzoekers dat de film bescherming bood aan de interfaces tussen de verschillende componenten (bijvoorbeeld de actieve elektrode- materialen, stroomgeleidende additieven en verbinders) van normale elektrode-pasta.

ITRI geeft niet alle details van het proces vrij, voordat er een octrooi is verkregen in de Verenigde Staten.
Afbeelding: ITRI
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items