Nanorobots bestrijden kankertumoren

25 oktober 2016, 11:27
De nanorobots dienen het medicijn toe!
De nanorobots dienen het medicijn toe!
Nanorobots die zich door de aderen voortbewegen om met grote precisie medicijnen af te leveren in de actieve cellen van kankertumoren, maken op dit moment de stap van sciencefiction naar werkelijkheid. Als ze eenmaal in mensen operationeel zijn, zullen ze het mogelijk maken om de efficiëntie van hoog-toxische medicijnen te vergroten en de ongewenste effecten ervan op gezond weefsel aanzienlijk te verminderen. Ook kan dan de dosering sterk worden verminderd. 
Dit is wat onderzoekers van het nanorobot-laboratorium van de technische universiteit van Montreal onder leiding van professor S. Martel hebben gedemonstreerd (bij muizen) door tumoren met een zwerm nanorobots aan te vallen. Meer dan 100 miljoen zichzelf voortbewegende bacteriën die het medicijn meevoeren, nemen de kortste weg tussen het injectiepunt en het te behandelen lichaamsgebied. Daar aangekomen detecteren de nanorobots de tumorgebieden die hypoxisch zijn (lijden aan zuurstofgebrek) om er het medicijn toe te dienen. Hypoxie is het gevolg van het zuurstofverbruik dat wordt veroorzaakt door de snelle vermenigvuldiging van de tumorcellen. 

Bacterie met kompas

De bacteriën zijn uitgerust met een kompas dat bestaat uit een keten magnetische nanodeeltjes waarmee ze zich onder invloed van een magnetisch veld kunnen verplaatsen, terwijl een zuurstofsensor ze binnen de actieve gebieden van de tumor houdt. Met hun demonstratie, waarbij de bacteriën aan een door de computer bestuurd magnetisch veld werden blootgesteld, hebben hebben de onderzoekers laten zien dat zij de voor dit soort missies bedachte kunstmatige nanorobots van de toekomst kunnen nabouwen. 
Dit vernieuwende gebruik van nanotransportmiddelen* zal niet alleen invloed hebben op de ontwikkeling van geavanceerde technologieconcepten en nog niet eerder vertoonde behandelingsmethoden, maar opent ook de weg naar het creëren van nieuwe technieken op het gebied van medicatie, beeldvorming en diagnostiek.
 
* de mediakit die van deze pagina kan worden gedownload bevat een indrukwekkende video die illustreert hoe de zwermen nanorobots in actie komen
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items