De meeste microcontrollers voor algemeen gebruik hebben een analoog-naar-digitaal omzetter of A/D converter of ADC waarmee je nauwkeurige spanningsmetingen kunt doen. De resolutie van deze A/D-converters varieert van acht bits tot soms zelfs 24 bits, maar tien of twaalf bits zijn de meest voorkomende resoluties. Een 10-bits resolutie komt overeen met 1024 stappen, wat neerkomt op 0,1% resolutie. Als het ingangsspanningsbereik loopt van nul tot pakweg 5 V, dan is één stap bijna 5 mV. Dat is een zeer goede nauwkeurigheid, veel beter dan je meestal nodig hebt, maar hoe kun je daar in de praktijk van profiteren?

De ATMega328 microcontroller die op het Arduino UNO board is gemonteerd heeft een 10-bit A/D converter. We kunnen de Arduino functie analogRead gebruiken om spanningen te meten.

Nauwkeurige spanningsmetingen? Hoe dan?

In deze video laten we zien hoe je een Arduino UNO board kunt configureren voor nauwkeurige spanningsmetingen. Hiervoor is een voeding van goede kwaliteit nodig. Ook moet je de exacte waarde weten van de referentiespanning die de A/D converter gebruikt. Neem niet zomaar aan dat het 5 V of zo is, maar meet het. Als je de instructies nauwkeurig volgt, kun ook jij nauwkeurige metingen doen met een Arduino board.
 

Meer informatieVertaling: Hans Adams