Het jonge bedrijf Fixposition, een spin-off van de Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) in Zürich (Zwitserland), is gespecialiseerd in real-time navigatiesystemen voor zelfrijdende auto’s, robots of (industriële) drones. Door satellietgebaseerde positioneringssystemen zoals GPS te combineren met computervision-technologieën, weet het bedrijf een ongeëvenaarde mate van nauwkeurigheid te bereiken.

Luciferdoosje

De in augustus 2017 opgerichte start-up produceert extreem nauwkeurige navigatiesystemen die in autonome voertuigen kunnen worden gemonteerd — bijvoorbeeld in drones, robots of zelfrijdende auto’s. Het systeem is ongeveer zo groot als een luciferdoosje, maar desondanks is het in staat om zijn positie (of de positie van het voertuig waarin het is gemonteerd) met een nauwkeurigheid in de orde van grootte van een centimeter te bepalen.

Revolutionair

Het revolutionaire aspect van het systeem van Fixposition is dat positiebepalig ook mogelijk is in een omgeving waar de satellietonvangst moeilijk is — zoals in smalle straten tussen wolkenkrabbers, in bossen of zelfs onder de grond.

Het systeem combineert de voordelen van state-of-the art satellietnavigatie met geavanceerde computervision-technologie. Dat betekent dat wanneer het satellietsignaal niet of slecht wordt ontvangen, een auto (of drone of robot) zijn weg kan voortzetten door de omgeving visueel af te tasten en herkenbare details te zoeken. Eigenlijk net zoals het menselijk oog werkt.

Drones

Om als start-up te overleven, concentreren de oprichters van Fixposition (Lukas Meier en Zhenzhong Su) zich vooralsnog op drones. Die worden al lang niet meer uitsluitend als speelgoed verkocht, maar worden in toenemende mate in de industrie gebruikt, bijvoorbeeld voor inspectiedoeleinden, het afleveren van goederen of voor het sproeien van pesticiden.

En in China worden drones nog op een heel andere manier gebruikt — voor lichtshows die in de plaats komen van traditioneel vuurwerk.
 

(video: Russia Today)