Nederlandse camera's voor NASA

8 april 2017, 00:00
Afbeelding: NASA.
Afbeelding: NASA.
NASA heeft een missie geselecteerd die straling vanuit het interstellair medium (de ruimte tussen de sterren) gaat meten met Nederlandse ver-infrarood-camera's. De ballontelescoopmissie GUSTO maakt een eerste volledige studie van alle fasen van de levenscyclus van sterren: van moleculaire wolken via de geboorte en evolutie van sterren en de gaswolken van stervende sterren terug naar het begin van de cyclus. SRON (vroeger: Stichting Ruimte-Onderzoek Nederland, nu: SRON Netherlands Institute for Space Research) en de TU Delft ontwikkelen de belangrijkste detectortechnologie.

GUSTO staat voor Galactic/Extragalactic ULDB Spectroscopic Terahertz Observatory. De missie bestaat uit een telescoop met een opening van één meter en drie observatie-instrumenten. Het geheel wordt gedragen door een Ultra-long Duration Balloon (ULDB). GUSTO gaat 40 kilometer boven Antarctica vliegen, op de grens met de ruimte. In december 2016 werd GUSTO’s voorganger STO2 gelanceerd om de werking van de Nederlandse technologie te testen en te demonstreren.

SRON en de TU Delft dragen bij met hete elektron-bolometer camera's voor drie verschillende 'kleuren' ver-infrarood, een lokale oscillator en een innovatieve fase-tralie, die de detectoren helpt om de exacte ver-infrarood-golflengte te bepalen. GUSTO meet emissielijnen van koolstof, zuurstof en stikstof. De unieke en vernieuwende combinatie van data helpt complexe vragen over het interstellaire medium te beantwoorden en grote delen van de Melkweg en de Grote Magelhaense wolk in kaart te brengen.

De lancering van GUSTO staat voorlopig gepland voor 2021 vanaf McMurdo op Antarctica. De vlucht zal naar verwachting 100 tot  170 dagen duren, afhankelijk van de weersomstandigheden.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items