Elektor Team

Nieuw afstandsrecord met elektrische auto

10 december 2013, 14:36
Nieuw afstandsrecord met elektrische auto
Nieuw afstandsrecord met elektrische auto

Een elektrisch voertuig met de benaming 'Schluckspecht E' dat is ontworpen en gebouwd door een team van de Hogeschool Offenburg (Duitsland), heeft een nieuw wereldrecord gehaald voor het afleggen van de grootste afstand op één enkele acculading. De poging om het bestaande afstandrecoord te verbeteren werd gedaan op de testbaan van de firma Bosch in Boxberg. De auto wist op één acculading een afstand van maar liefst 1631,5 km af te leggen. Het oude wereldrecord stond op naam van de Japan Electric Vehicle Club die vorig jaar met een elektrisch voertuig 1.003 km wist te bereiken.

 

Een opvallend detail hierbij is het feit dat de 'Schluckspecht E' niet alleen een indrukwekkende 600 km meer wist te rijden dan de Japanse auto, maar dat ook nog deed met accu's die maar de helft wogen van de accu's in de Japanse auto. Daarbij maakten de Duitsers gebruik van bestaande accutechnologieën, maar de complete auto werd wel compleet nieuw ontworpen voor een geringe massa en een optimale aerodynamische vorm. Het complete voertuig dat plaats biedt aan één persoon, weegt slecht 320 kg en wordt aangedreven door twee naafmotoren in de wielen. Voor de voeding zorgen 14 lithium-cobalt accupacks met een totale capaciteit van 23 kWh (ter vergelijking: de accu in het Japanse voertuig had een capaciteit van 50 kWh). De 'Schluckspecht E' haalde tijdens het rijden van de hele afstand een gemiddelde snelheid van 45 km/h, terwijl de Mira EV van de Japan Electric Vehicle Club 40 km/h haalde.

 

De totale tijd die nodig was voor het rijden van de nieuwe wereldrecord-afstand bedroeg  36 uur en 12 minutes. Tijdens deze rit verbruikte de 'Schluckspecht E' slechts 1,4 kWh per 100 km. Als we dat omrekenen naar de energie-inhoud van benzine, dan komt dat overeen met een verbruik van 0,16 liter benzine op 100 km.

 

Meer info:
www.schluckspecht.net

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items