Elektronica besturen met je smartphone en het programmeren van een gebruikersinterface zou tegenwoordig een basisvaardigheid voor de moderne elektronicus moeten zijn. Toch hebben veel electronici daar nog moeite mee.

Het boek Android App Development for Electronics Designers springt daar op in door een stap voor stap uiteleg hoe je apps voor Android mobiele apparaten ontwikkelt met behulp van de programmeertaal Basic For Android (B4A) en Integrated Development Environment (B4A IDE). B4A is een alternatief voor programmeren met Java en wordt o.a. gebruikt door de NASA en Bosch. De software heeft een visuele ontwerper aan boord die het bouwen van gebruikersinterfaces voor telefoons en tablets met verschillende schermformaten vereenvoudigt. De taal is vergelijkbaar met Visual Basic en Visual Basic.Net, maar is aangepast aan de Android-omgeving.

Het boek begint met een beschrijving hoe je B4A op een PC kunt installeren. Vervolgens wordt aan de hand van eenvoudige projecten de syntaxis en programmeerfuncties van B4A geïntroduceerd. Aan het eind wordt het besturen verschillende elektronica projecten behandeld. 

Naast hobbyisten, studenten zullen ook elektronica ontwerpers dit boek waarderen omdat het beschrijft hoe een Android apparaat kan communiceren met een verscheidenheid aan hardware platforms - waaronder Raspberry Pi, Arduino, en de ESP32 processsor - via een WiFi of door gebruik te maken van SMS tekstberichten. De Raspberry Pi projecten zijn ontwikkeld met behulp van Python. De Arduino en de ESP32 projecten maken gebruik van de populaire Arduino IDE.

Het boek bevat volledige gedetailleerde programmabeschrijvingen en listings, en zijn als download beschikbaar. Gebruikers kunnen zo de projecten een-op-een gebruiken of deze aanpassen aan hun eigen behoeften.

Neem een kijkje in dit nieuwe boek met dit voorproefje van 37 pagina’s (inclusief inhoudsopgave). De prijs van het boek is € 29,95. Elektor GREEN en GOLD-leden profiteren tijdelijk van € 5 korting.