Harry Baggen

Nieuw boek over buizenversterkers

11 maart 2015, 09:43
Nieuw boek over buizenversterkers
Nieuw boek over buizenversterkers

Menno van der Veen staat bekend als onderzoeker en auteur op het gebied van audio-buizenversterkers. Hij heeft bij Elektor al verschillende boeken gepubliceerd over theorie en praktijk van buizenversterkers.

In zijn nieuwe boek "Vanderveen Trans Buizenversterkers" beschrijft hij één van zijn recente onderzoeken. Zou het mogelijk zijn om fouten in buizen en uitgangstransformatoren grondig te compenseren? In de vorige eeuw werden veel manieren ontwikkeld om dat doel te bereiken. Eén van die methoden is in de vergeethoek geraakt. Daarbij werd transconductie toegepast, wat de omzetting betekent van stroom in spanning en omgekeerd.
Menno laat deze methode herleven en geeft zijn onderzoek de werknaam “Trans”. De achtergronden en eigenschappen worden zorgvuldig beschreven, evenals de valkuilen. Stuk voor stuk worden deze opgelost. Uiteindelijk resulteert dit in een lijst van strikte voorwaarden waaraan Trans moet voldoen.

Met dit gereedschap ontwikkelt hij nieuwe Trans-versterkers, te beginnen met twee gemakkelijk nabouwbare DC-gekoppelde single ended buizenversterkers met ongekend fraaie eigenschappen. Daarna wordt Trans toegepast op versterkers met groter vermogen. Via vallen en opstaan ontstaat de “Vanderveen-Trans-30”, waarin het goede van Trans is geoptimaliseerd. Dit resulteert in zulke bijzondere eigenschappen dat Menno aangeeft “goud” in handen te hebben.

Dit boek leest als een spannende jongensroman, maar het is meer. Het is een gedegen onderzoek naar nieuwe methoden om optimale audioweergave te bereiken.

Het boek "Vanderveen Trans Buizenversterkers" is nu verkrijgbaar in de Elektor-shop voor € 30,- (plus verzendkosten). Elektor-leden ontvangen 10% korting en betalen slechts € 27,- (plus verzendkosten).

Bestel nu:
www.elektor.nl/vanderveen-trans-buizenversterkers

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items