Nieuw materiaal voor optische versterking

10 december 2013, 14:36
Nieuw materiaal voor optische versterking
Nieuw materiaal voor optische versterking

Onderzoekers van het onderzoeksinstituut MESA+ van de Universiteit van Twente hebben een nieuw materiaal gemaakt waarmee mogelijk hogere datacommunicatiesnelheden kunnen worden behaald dan die op dit moment met de beste (halfgeleider) optische versterkers mogelijk zijn. Op termijn verwacht men hiermee ook een alternatief te kunnen bieden voor korte-afstands datacommunicatie (µm-cm schaal).

 

Het nieuwe materiaal bestaat uit dunne kristallijne lagen waarvan de optische eigenschappen speciaal zijn ontworpen voor toepassing in optische circuits op chips. Door de compositie van de dunne kristallagen te wijzigen kunnen de eigenschappen van het materiaal naar wens worden aangepast. Door met een slimme truc hoge concentraties van het optisch actieve Ytterbium-ion in het kristal in te bedden hebben de onderzoekers de optische versterking van de zeldzame-aarde gedoteerde materialen die nu beschikbaar zijn met minimaal een factor honderd verbeterd. Dit opent op termijn de weg naar snellere en goedkopere optische datacommunicatie.

 

UT-onderzoeker Dimitri Geskus promoveert op 16 november 2011 op dit onderzoek aan de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica.

 

Meer info:
http://www.utwente.nl/nieuws/ut-biedt-alternatief-voor-optische-halfgeleider-versterkers

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items