Nieuw rendementsrecord voor Australische zonnecellen

23 mei 2016, 11:44
Nieuw rendementsrecord voor Australische zonnecellen
Nieuw rendementsrecord voor Australische zonnecellen
Wetenschappers van de Universiteit van New South Wales (Australië) hebben een nieuwe zonnecel-configuratie ontwikkeld met een omzettingsrendement van 34,5%. Dit is een nieuw wereldrecord voor zonnecellen die werken met ongefocusseerd zonlicht en dit komt dicht in de buurt van wat theoretisch haalbaar is bij dergelijke cellen.

Het record werd door Dr. Mark Keevers en professor Martin Green van het UNSW Australian Centre for Advanced Photovoltaics behaald met een 28 cm2 grote mini-module die was ondergebracht in een prisma. De maximale hoeveelheid energie wordt uit het zonlicht gehaald door de binnenkomende stralen op te splitsen in vier banden die vervolgens naar een van de vier juncties worden geleid. Het nieuwe wereldrecord ligt bijna 44% hoger dan het vorige record dat op naam stond van Alta Devices met een rendement van 24%.

Hetzelfde UNSW-team vestigde in 2014 ook al een wereldrecord. Toen wist het een rendement van meer dan 40% te halen bij het concentreren van zonlicht op een zonnecel met behulp van spiegels - een techniek die bekend staat als CPV (concentrator photovoltaics). Daarbij werd het licht ook uitgesplitst in verschillende golflengtes.
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items