IC
Elektor Team

Nieuw sensor-IC versnelt temperatuurmetingen

10 december 2013, 14:36
Nieuw sensor-IC versnelt temperatuurmetingen
Nieuw sensor-IC versnelt temperatuurmetingen

Melexis introduceert een nieuw infraroodsensor-IC waarmee hoge temperaturen nauwkeurig kunnen worden gemeten zonder dat daarbij een lange stabilisatieperiode nodig is. De meeste temperatuursensoren zijn gevoelig voor veranderingen in de omgevingstemperatuur waardoor stabilisatieperioden tot een half uur nodig zijn. Bij de nieuwe sensor MLX90616ESF-HCA is een tweede sensor ingebouwd waarmee de veranderingen in de omgevingstemperatuur worden gecompenseerd. Hierdoor kunnen al na enkele seconden betrouwbare meetresultaten worden verkregen.

 

De nieuwe temperatuursensor heeft een meetbereik van -70 °C tot +1030 °C en is gekalibreerd voor omgevingstemperaturen tussen

-40 °C en +85 °C. Het sensor-IC heeft een ingebouwd optisch filter dat golflengten van 8 tot 12 µm doorlaat waarmee beïnvloeding door omgevingslicht wordt voorkomen. Daarnaast bevat de sensor een ruisarme voorversterker, 17-bits A/D-converter en een krachtige DSP-eenheid. De objecttemperatuur en de omgevingstemperatuur worden met een resolutie van 0,02 °C in RAM opgeslagen, en kunnen via een tweedraads SMBus-interface of via een 10-bits PWM-uitgang worden uitgelezen.

 

De MLX90616 wordt geleverd in een standaard 4-pens TO-39-behuizing.

 

Meer info:
www.melexis.com

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items