Elektor Team

Nieuw soort plastic geeft licht als je eraan trekt

10 december 2013, 14:37
Nieuw soort plastic geeft licht als je eraan trekt
Nieuw soort plastic geeft licht als je eraan trekt

Wetenschappers van de TU/e zijn er voor het eerst in geslaagd een plastic te maken dat licht geeft als eraan getrokken wordt. De onderzoekers kunnen het plastic onder meer in rood, geel, blauw en groen laten oplichten. Het onderzoek is vooral gedreven door fundamentele wetenschappelijke vragen naar de mogelijkheden om met mechanische krachten nieuwe soorten chemie te ontsluiten. Wat betreft de toepassing denken de onderzoekers in eerste instantie aan onderzoek zelf: met hun methode is het mogelijk om heel nauwkeurig te zien waar en wanneer een plastic breekt.

 

De truc van de onderzoekers is dat ze een extra element inbouwen in de plasticmoleculen, een moleculaire ring met de naam dioxetaan. Wanneer hard genoeg aan het plastic getrokken wordt, breekt deze ring open en zendt licht uit. Het plastic geeft dan ook alleen licht zolang eraan getrokken wordt. Op het moment dat het plastic helemaal uiteen scheurt, zendt het een lichtflits uit, doordat dan heel veel moleculaire ringen tegelijk openbreken. Door het uitgezonden licht is heel nauwkeurig te zien waar, wanneer en hoe polymeren breken, waardoor het belastingsgedrag ervan in detail kan worden bestudeerd.

 

De resultaten van het onderzoek werden op 3 juni 2012 gepubliceerd in de online-editie van het tijdschrift Nature Chemistry.

 

Foto: Bart van Overbeeke

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items