Elektor Team

Nieuwe bachelortrack Web Science aan TU Eindhoven

10 december 2013, 14:36
Nieuwe bachelortrack Web Science aan TU Eindhoven
Nieuwe bachelortrack Web Science aan TU Eindhoven

Aankomende studenten Technische Informatica kunnen nu kiezen tussen Web Science en Software Science, twee verschillende bachelor-tracks. Web Science is nieuw. De tracks starten met ingang van het collegejaar 2011-2012 aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). De nieuwe opleidingsindeling bij Technische Informatica moet ervoor zorgen dat studenten meer gespecialiseerd worden opgeleid, om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Vanwege de internationale dimensie van het vakgebied zullen de twee tracks in het Engels worden aangeboden.

 

De track Web Science combineert informatica en webtechnologie met andere disciplines om te begrijpen hoe het web is ontstaan, hoe het wordt gebruikt en het zich verder zal ontwikkelen. Dat is het vernieuwende dat Web Science onderscheidt van een vak Webtechnologie dat al in het bachelor-curriculum Informatica voor kwam. Om het web te construeren worden talen, algoritmen en protocollen ontwikkeld en gebruikt. Maar omdat mensen de pagina’s en diensten creëren en aan elkaar linken, ontstaan er nieuwe individuele en globale gedragspatronen, nieuwe economische mogelijkheden en ook een behoefte aan nieuwe wet- en regelgeving.

 

Om bachelors geschikt te maken voor de arbeidsmarkt moet er gespecialiseerd worden. Daarnaast wil men het rendement van de opleiding Technische Informatica verhogen en de instroom van studenten vergroten. Door een breder aanbod hoopt men binnen de opleiding meer potentiële studenten aan te spreken. Een web scientist wordt opgeleid om bij te dragen aan de ontwikkeling van het web en zowel de (web)technologie als het gebruik ervan te doorgronden. Bij Software Science ligt de focus op de techniek van de informatica. De track richt zich meer op het ontwerpen en ontwikkelen van onderliggende softwaresystemen in technische omgevingen, bijvoorbeeld software om robots of een fabriek aan te sturen of een software systeem dat het treinverkeer regelt of de navigatie in een TomTom.

 

Op vrijdag 25 en zaterdag 26 maart zijn er Open dagen aan de TU/e. In de stand van Web Science en Software Science kunnen geïnteresseerden al hun vragen stellen. Ook is het mogelijk een verdiepend programma te volgen om een beter beeld van de opleidingen te krijgen.

 

Meer info:
www.tue.nl/webscience
www.tue.nl/softwarescience

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items