Nieuwe diamantlaser twintig keer krachtiger

18 augustus 2015, 00:01
Nieuwe diamantlaser twintig keer krachtiger
Nieuwe diamantlaser twintig keer krachtiger
Onderzoekers van de Macquarie Universiteit (Sydney, Australië) hebben een diamantlaser ontwikkeld die twintig keer krachtiger is dan de huidige diamantlasers. De nieuwe laser heeft een uitgangsvermogen van 380 watt. Dit komt overeen met ongeveer 400.000 laserpointers en je kunt er moeiteloos staal mee snijden.

Diamantlasers zijn zeer geschikt voor toepassingen waarbij energie over een grote afstand moet worden getransporteerd, zoals optische communicatie in de ruimte en het opsporen en vernietigen van ruimte-afval. Diamant is een relatief nieuw lasermateriaal, maar het is favoriet als het gaat om het produceren van krachtige heldere laserstralen met frequenties die buiten het bereik van traditionele lasers vallen.

De nieuwe diamantlaser heeft een golflengte van 1240 nm. Licht met deze golflengte wordt goed door de atmosfeer doorgelaten en is bovendien relatief veilig in het gebruik omdat het door de voorkant van het oog wordt verzwakt en daardoor minder kans op beschadiging van het netvlies oplevert. Diamantlasers zijn de laatste jaren sterk in opkomst doordat er steeds betere synthetische diamant wordt gemaakt – beter dan wat er in de natuur voorkomt. 

De resultaten van het onderzoek werden onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Laser and Photonics Reviews.

Foto: Dr Robert Williams
gerelateerde items